Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esetleírások

12 éves iker lányaim ,Bettina és Eszter elektívmutizmusban szenvednek.Genetikai öröklődések folyamatában egésszen kicsi koruknál fogva idegenkedve viselkedtek általánosságba véve mind rokonokkal, ismerősökkel szemben.Az elektív mutizmust kb:4 éves korukban diagnosztizálták a lányoknál . Mi győriek vagyunk itt Győrben a Szakértői Bizottság Vizsgálta a lányok mutizmus problémáját.Kissebb nagyobb szünetekkel már két pszihológusnő egyéni és csoportos terápiáján is résztvettünk.A győri Petz Aladárkorházban Dr Gyurcsó Mária pszihiáter főorvosnő javaslatára felmentünk Budapestre a Seimmelweis Orvostudományi egyetem I_es számú Gyermek KLinikájára a Bókai János u.53_ba Ezen a klinikán alapossan kivizsgálták a lányokat de a két és fél hét alatt a doktornők,a pszihológusok és az ottani pszihiáter főorvos asszony csak a hétvégi hazamenetelek érdekében tudott a lányaimból kipréselni egy-egy szót. Most hogy így minden szakember tanácstalanul áll a problémával szemben ,szeretném kikérni az ön véleményét is ,mert Én és a férjem és rajtunk kívül is mindenki nagyon aggódik a lányok jövőjéért .Kérem minél előbb írjon nekem , ha létezik még valami megoldás a számunkra. Tisztelettel:Éva.

 

A szakember válaszol

Kedves Éva!
Az elektív mutizmus terápiája általában logopédiai, pszichológiai feladat. Működő módszer például a paradox intenció. Ilyenkor játékosan arra buzdítjuk a gyermeket, hogy azt kívánja, amitől fél. Vagyis megkérjük, hogy ne beszéljen, csak mutogasson, vagy bújjon el a takaró alá, és ne jöjjön elő stb. Kitartást kívánok, az eredmény kitartó munka árán meg fog jelenni!

Forrás: Borbás Gergő gyógypedagógus Gekko Képességfejlesztő Játszóházak Országos Hálózata


Az én lányom születése óta mutizmusban szenved. Előszőr négy éves korában diagnosztizálták. Addig senki nem hitte el (bele értve a családot is), hogy tud beszélni. Az óvodában nagyon sok gondot okozott a dolog. Tehetetlenül álltak az óvónénik a problémánkkal szemben. Végül kb. 5 és fél évesen kikötöttünk egy pszichológusnál és egy HRDG terápián, ahol mozgás közbeni versikék adták meg a kezdő lökést nekünk. Labdát dobált és számolt...stb. Ez elterelte a figyelmét arról, hogy ő beszél. Késöbb a pszichológus álltal jött a bábjáték, ami mesefigura hangon átvette az ő mondatait. Hirtelen cica hangon megszólalt a maci a kezében: Csókolom és így tovább. Ma 9 évesek vagyunk. Válogat. Előre megszoktuk beszélni, hogy ő most mindenképp beszélni fog. Erre azt mondanák mások hogy nem kell erőltetni és hogy nincs igazam. Ez így is volt. Nem szóltam rá direkt a szakember hatására. Most már viszont vannak olyan élethelyzetek amikor muszály ezt követelnem, mert bevált. Ha szólok neki előre és tisztázzuk, akkor ugyan magától nem szólal meg, de biztosan válaszol ha megszólítják. De erőltetni nem szabad, mert minnél jobban felvan rá hívva a figyelmük annál biztosabb, hogy visszahúzodnak. A mi helyzetünk annyiból szerencsés, hogy a kislányom képes felnött modjára gondolkozni bizonyos helyzetekben. Így történt ez az egész terápia alatt. Ő is sírások közepette ismerte be,hogy nagyon rossz hogy mások süket-némának csúfolják, és hogy csak úgy arrébb lökik, hisz ő ugysem mondja el azt senkinek. Ezért van hogy amikor figyelmeztetem rá, hogy most feladat van (mert ez igen is mindennap egy küzdelem) akkor teljesít és így ő is jól érzi magát. Incselkedik, nevet, csipkelődik és észre sem veszi, megszólal.
Remélem tudtam segíteni másoknak. Ugyanakkor nekem az a véleményem, hogy nem lehet meggyógyulni ebből a betegségből, csak enyhíteni lehet a tüneteket.

A szakember válaszol

Sajnos nem létezik univerzális recept, így van aki profitál egy-egy konkrét élethelyzetből, van aki kevésbé. Szülőként pedig nem tehet az ember mást, mint a már bevált módszert alkalmazza, amíg nem talál annál is hatékonyabbat. Gratulálok Önöknek, hogy úrrá tudtak lenni a problémákon!

Forrás: Borbás Gergő gyógypedagógus Gekko Képességfejlesztő Játszóházak Országos Hálózata


Az én lányom 11 éves és mutista ,azt szeretném megtudni,hogy a lovasterápia segíthet -e ?Ő 5éves kora óta ilyen,sajnos nem sok javulást tapasztaltam a 6 év alatt. Köszönöm a válaszukat! Tisztelettel.:F-né

 A szakember válaszol

A Lovas-terápiát kifejezetten javasolni szokták szelektív mutizmus esetében.

Forrás: Borbás Gergő gyógypedagógus Gekko Képességfejlesztő Játszóházak Országos Hálózata


Zsófi lányom 6 éves, és sajnos mutista. A következő problémával kapcsolatban szeretném tanácsát kérni. Tavaly a helyi óvodában már a mutizmusa fenn állt,de az ottani óvónő erre nem hívta fel a figyelmünket,sőt észre vettük,hogy a lányom nem szereti ezt az óvónénit,és sajnos oda jutottunk hogy ovit váltottunk. Mivel vidékiek vagyunk,a közeli városba hordjuk át a lányomat oviba. Itt ebben az oviban hívták fel a figyelmünket arra,hogy a kislányomat pszichológushoz kellene vinni,mert, bár látják hogy okos,de sajnos nem beszél.
2008.októbere óta járunk pszichológushoz,de semmi változást nem tapasztaltunk. Viszont a lányom ezt az ovit szereti,és az óvónőkről is szeretettel beszél,épp úgy,mint a gyerekekről.
De sajnos most egy olyan helyzetben vagyunk,amit nem tudunk megoldani,és ebben kérnénk az Ön tanácsát. Jövőre megy iskolába. Ezt az évet,még a városi oviban kezdi,de jövő évtől félünk,mert nem tudjuk mi volna a helyes. Beíratni a helyi iskolába,a régi ovistársaihoz (ezekkel a gyerekekkel nem igazán szeretett lenni,mert a régi óvónő ellene hangolta a gyerekeket) vagy írassuk be egy városi iskolába,és 8 éven keresztül vonatozzunk Vele?
Nem megterhelő a minden napos utazás(mi a várostól kb.10 km.-re lakunk)?Nem zárkózik be még jobban a lányom?Annyira tanácstalanok vagyunk! Félünk, hogy itt a helyi iskolában hogyan fogják fogadni.Annyira érzékeny kislány. Eszünkbe jutott,hogy az idei évet kezdjük itt a helyi oviba,hogy az iskolába az ovis társakkal könnyebb legyen az iskola kezdés. Megkérdeztük mit szeretne. Sokáig gondolkodott,és azt válaszolta,hogy - jövök a régi oviba,mert itt jó játékok vannak,de megyek majd a városi oviba is,mert ott vannak az aranyos gyerekek,és óvónénik.- Ebből arra következtettünk, hogy az itteni ovihoz csak tárgyak kötik,de a városi ovihoz viszont személyek. Úgyhogy ezt a témát itt be is fejeztük.(A városi ovi marad.) De hogy jövőre mi lesz, mi volna helyes út,azt nem tudjuk.
Válaszát,és tanácsát előre is nagyon köszönöm!!Tisztelettel:Szné Ildi

A szakember válaszol

Kedves Ildi!
Számomra a városi ovi és iskola tűnik jó megoldásnak, de van még egy év gondolkodási idő, amíg rengeteg eredménye jelentkezhet a fejlesztő munkának. 
Egyeztessenek a pszichológussal, mondja el, hogy szeretne új stratégiát kipróbálni, a jelenlegit eredménytelennek tartja. Fontos, hogy bízzon a szakemberben, ő maga is javasolhat másik módszert, esetleg fejlesztő személyt, ha felismeri saját korlátait. De az is lehet, hogy jó úton járnak, csak időre van szükség ahhoz, hogy megjelenjen munkájuk gyümölcse.

Forrás: Borbás Gergő gyógypedagógus Gekko Képességfejlesztő Játszóházak Országos Hálózata